Може да имате честа кашлица, която не е свързана с настинка.

Може да имате честа кашлица, която не е свързана с настинка.

Също така ще трябва да посетите Вашия лекар за последващи посещения, за да сте сигурни, че имате правилната доза. Получаването на твърде много или твърде малко хормони на щитовидната жлеза може да причини проблеми.

Ако имате лек (субклиничен) хипотиреоидизъм, може да не се нуждаете от лечение сега. Но вие ще искате да наблюдавате внимателно за признаци, че се влошава.

Болест на щитовидната жлеза или менопауза?

Според Американската асоциация на клиничните ендокринолози (AACE), милиони жени с неразрешени симптоми, подобни на менопаузата, дори тези, които приемат естроген, може да страдат от недиагностицирано заболяване на щитовидната жлеза. Докато симптоми като умора, депресия, промени в настроението и нарушения на съня често се свързват с менопаузата, те също могат да бъдат признаци на хипотиреоидизъм.

Проучване, направено от AACE, показва, че само една от четири жени, които са обсъждали менопаузата и нейните симптоми с лекар, също е тествана за заболяване на щитовидната жлеза. Щитовидната жлеза играе роля в регулирането на цялостния метаболизъм на тялото и влияе върху сърцето, мозъка, бъбреците и репродуктивната система, заедно с мускулната сила и апетита.

Ако изпитвате симптоми на менопауза и симптомите продължават въпреки подходящата терапия, помолете Вашия лекар да Ви направи скрининг на щитовидната жлеза (TSH). Кръвна проба е всичко, което е необходимо, за да се постави първоначалната диагноза на хипотиреоидизъм и лечението се постига лесно със заместителна терапия на щитовидната жлеза.

Продължение

Какво ще кажете за рака на щитовидната жлеза?

Ракът на щитовидната жлеза е доста рядък и се среща при по-малко от 10% от възлите на щитовидната жлеза. Може да имате един или повече възли на щитовидната жлеза в продължение на няколко години, преди да се определи, че са ракови. Хората, които са получили лъчева терапия на главата и шията по-рано в живота си, вероятно като средство за лечение на акне, са склонни да имат по-висока от нормалното склонност към рак на щитовидната жлеза.

Знаци и симптоми:

Може да получите бучка или подуване на шията. Това е най-честият симптом. Може да имате болка във врата, а понякога и в ушите. Може да имате проблеми с преглъщането. Може да имате проблеми с дишането или да имате постоянно хрипове. Гласът ви може да е дрезгав. Може да имате честа кашлица, която не е свързана с настинка.

Някои хора може да нямат никакви симптоми. Техните лекари може да открият бучка или възел на шията по време на рутинен физически преглед.

Повечето хора, които имат лечение за рак на щитовидната жлеза, се справят много добре, тъй като ракът обикновено се открива рано и лечението, включително хирургията, работи добре. Веднъж лекуван, ракът на щитовидната жлеза рядко се връща.

12 март 2001 г. – Добрата новина е, че виждам; лошата новина е, виждам. Повече за това по-късно.

Но факт е, че два месеца и половина след LASIK операция за коригиране на далекогледството и астигматизма ми, очите ми все още не са напълно коригирани.

Може би сте като повечето хора над 40 – стареенето на очите ви започва да променя живота ви по начин, който не ви харесва. На мен ми се случваше. Бях стигнал до точката, в която не можех да видя мръсотията по кухненския плот, докато не си сложих очилата за четене, а числата на скоростомера на колата ми бяха малко размити.

Така че нека се върна към това как се оказах три дни след миналата Коледа, носейки пластмасови мехурчета, залепени върху очите си в центъра за лазерна хирургия на болницата Zale Lipshy в Югозападния медицински център на Тексаския университет в Далас (UTSW). Може да ви помогне да решите дали тази процедура е за вас.

В продължение на няколко години идеята за LASIK се криеше в съзнанието ми. Но до преди около година и половина процедурата беше одобрена от FDA само за късогледство или късогледство. Това е, когато кривата на роговицата е твърде стръмна, което води до замъгляване на далечни изображения. Когато операцията беше одобрена за далекогледство (кривата на роговицата е твърде плитка, причинявайки замъгляване на близки обекти), възможността да я направя сам се приближи с една стъпка.

Тогава миналото лято FDA одобри две лазерни машини за коригиране на далекогледство с астигматизъм (където роговицата е с неправилна форма – повече като футболна топка, отколкото баскетболна топка). Направих история за това, използвайки като основен източник H. Dwight Cavanagh, MD, PhD, заместник-председател на отдела по офталмология на UTSW. Изслушах внимателно какво имаше да каже за процедурата; в крайна сметка той беше един от лекарите, провели клинични изпитвания LASIK, а също и един от изследователите в проучване, сравняващо този метод с друг вид лазерна хирургия, наречена PRK. Говорих и с мъж в края на 60-те, който беше участвал в клиничното изпитване на LASIK в медицинския център, който даде блестящ преглед.

Продължение

Това звучеше все повече и повече като реална възможност за мен, но мисълта за операция ме караше да се срамувам. Хирурзите използват малък инструмент, наречен микрокератом, за да изрежат клапа от роговичната тъкан, след което използват лазер, за да отстранят тънко като косъм парче тъкан, ефективно променяйки формата на окото. Кавана каза, че операцията за далекогледство е по-лесна и по-безопасна, тъй като лазерът не се фокусира върху зрителното поле, както при процедурата за късогледство. По-скоро премахва парче тъкан с форма на поничка около ръба на роговицата.

Няколко месеца по-късно си записах час за Cavanagh, за да ме оцени за LASIK. По стечение на обстоятелствата моите редактори току-що ми бяха възложили да пиша по спорния въпрос за използването на процедурата при деца. Кавана беше добър спорт и не само прекара много време в разговори с мен като пациент, но и задаваше въпроси относно разширяването на хирургията до млади хора.

След три часа и половина изпит, Кавана обясни, че формата на окото ми прави контактите невъзможни. Другият вариант, предвид влошаването на зрението ми, бяха бифокални, после трифокални. Когато чу, че карам кон и колело, той ми каза, че ще съм по-сигурен и мога да продължа спорта си на по-високо ниво с LASIK.

Прибрах се вкъщи и го обмислях около шест седмици. Той ми даде много за размисъл – не на последно място са възможни усложнения, включително загуба на зрение, двойно или замъглено зрение, повишена чувствителност към светлина, сухо око и поява на отблясъци и ореоли около светлините, което и да е от които могат да бъдат временни или постоянни. Освен това върху роговицата може да се образува язва или клепачът да стане увиснал. След като работих години наред като научен писател, знам, че науката е изкуство – лекарите не могат да гарантират дали зрението ви ще се подобри или до каква степен. И операцията не е евтина: 1900 долара на око.

В крайна сметка реших да го направя. И така, на 28 декември 2000 г. се озовах на легнал в зъболекарски стол, на път да видя – буквално – какво ще има бъдещето.

Продължение

Самата операция е доста проста: асистент ми почисти и натри там очите и нанесе обезболяващ разтвор. Кавана ме помоли да отворя широко очите си, за да може да залепи миглите ми, за да не бъдат наранени от лазера. След това той постави спекулум във всяко око – да, миниатюрно устройство, подобно на типа, използван за гинекологичен преглед. След това те бяха завъртяни, така че всяко око да е отворено възможно най-широко. Това беше единствената болезнена част от процедурата и ме накара да кажа: "ой."

Казаха ми да се отпусна, да погледна червена точка, която светеше в окото ми, и да не мърдам. Но беше трудно да задържа очите си напълно неподвижни дори с лентата и спекулума, защото светлината има лек пулс. Предупредиха ме още при започване на процедурата, че ще чуя леко бръмчене.

След като и двете очи бяха готови и освободени от ограничителните устройства, ми казаха да мигна няколко пъти, след което да прочета часовника на Кавана. Беше много замъглено. (Той обясни по-късно, че отчасти се дължи на превръзките, подобни на контактни лещи, които беше поставил върху роговицата ми, за да се увери, че клапите са зараснали на място.)

След това върху очите ми бяха поставени пластмасови мехурчета и залепени на лицето ми, правейки ме да изглеждам като гигантско насекомо. Казаха ми да седна или да легна в чакалнята и да държа очите си затворени. Това беше малко трудно, защото бях нетърпелив да видя дали бих могъл виж и нетърпелив да се прибереш у дома. Преди да си тръгна, сестрата ми даде малка козметична чанта с инструкции за след операция, три вида капки за очи и слънчеви очила. Бях инструктиран да държа мехурчетата, освен когато слагам капките и през нощта. Попитах дали мога да се върна на следващия ден за първото си проследяване; да, казаха ми, ако ми се иска.

Докато един приятел ме караше вкъщи, установих като предупреден, че очите ми са много чувствителни към светлина, но това не беше необичайно за мен. След като се прибрах, нахраних кучетата си и ги пуснах навън, след което си легнах, дремейки и тръгвайки. Това трябваше да бъде моята позиция през следващите три дни.

Продължение

Да, познахте: нямах чудотворното, моментално перфектно зрение, което някои реклами за лазерна очна хирургия провъзгласяват. Познавам няколко души, които казват, че са напуснали процедурата със значително подобрено зрение и никога не са имали проблеми.

Сутринта на втория ден започнах да карам за моята последваща среща, но след около две пресечки осъзнах, че очите ми са толкова чувствителни към светлина и зрението ми толкова замъглено, че пътуването от 25 мили беше невъзможно. Прибрах се вкъщи и накарах приятел да ме закара до там.

До Нова година нещата не се подобриха много и започнах да се страхувах. Говорих по телефона с дежурния офталмолог, който каза, че нещата звучат нормално, но с удоволствие ще ме погледне. Имам друг приятел – един от онези, за които LASIK беше моментален успех – да ме закара до болницата.

Изпитът не показа нищо сериозно нередно. Лекарят постави пластир за притискане върху окото, което ми създаваше най-много проблеми и ми каза да го оставя за една нощ. До сутринта се подобри значително, но не до степен, че зрението ми беше толкова добро, колкото преди ЛАЗИК.

На следващата сутрин, пет дни след операцията, видях Кавана за още едно проследяване. Обяви ме, че се лекувам добре и 20/40 на едното око и 20/25 на другото. Онзи ден се опитах да свърша някаква работа, но зрението ми все още беше замъглено. Трябваше да се прегърбя и почти да притисна лицето си към екрана на компютъра, за да го прочета.

На следващата вечер Джонатан Дейвидорф, доктор по медицина, медицински директор на групата за очи на Davidorf и клиничен инструктор в UCLA Jules Stein Eye Institute, ми отговори на обаждането. (По-рано го интервюирах за история.) Не му казах напредъка си след операцията, но го помолих да опише типичен процес на възстановяване за някой с далекогледство и астигматизъм. Неговият разказ точно описваше това, което изпитвах; това ме накара много по-уверени в крайния резултат. Той каза, че може да отнеме до три месеца, докато очите ми се стабилизират напълно и че понякога е необходима допълнителна корекция.

Продължение

Хм, това не беше това, което очаквах.

На втората седмица можех да чета, но беше бавно и очите ми се умориха бързо. Трябваше да си слагам капки в очите на всеки 30 до 60 минути. (Това продължи два месеца след операцията. Все още имам сухо око и изглежда се влошава.)

Постигнах сериозен пробив през втората седмица: успях да вкарам игла за два опита без очила. Преди LASIK щеше да са необходими очила за четене и пет опита.

През третата и четвъртата седмица се събуждах с замъглено зрение и трябваше да използвам старите си диоптрични очила за около час. След това бих преминала към по-слаби очила. Няколко дни открих, че следобед мога да чета почти всичко без очила. Но сутрините бяха тежки и аз обмислих да поискам краткосрочен отпуск за инвалидност от работата си.

Междувременно Кавана ме увери, че напредвам добре и вероятно все още ще постигна зрение 20/20 и на двете очи. Въпреки това, последният път, когато го видях, в края на януари – един месец след операцията – той каза, че очаква зрението ми да падне и ще трябва да нося лещи от +1,75 до +2 за повечето четения. Отивам за следващата си среща скоро.

Затова помислете за няколко неща, преди да получите LASIK:

Вярвайте на лекарите, когато ви кажат за възможни странични ефекти. Не очаквайте да имате перфектна визия. Много малко пациенти постигат това, въпреки че процентът на постоянните проблеми е само около 1%. Ако приятел предложи да остане с вас през първите няколко дни, вземете го или нея за това.

Днес зрението ми е минимално по-добро: мога да чета много неща без очила. Въпреки това, не постигнах това, което се надявах: да не се налага да използвам очила за четене. И всичко това направи да върша работата ми като медицински писател в чисто мъчение в продължение на много дни – чак до днес.

В крайна сметка предполагам, че мога да опакова добрите и лошите новини така: вече мога да видя мръсотията по кухненския плот без очилата си.

Продължение

Сюзън Стийвс е щатен писател на WebMD в Далас.

Лечението на ревматоиден артрит (RA) ограничава възпалението в тялото ви, предпазва ставите ви от увреждане и облекчава симптоми като болка и скованост. Но понякога едно лекарство не е достатъчно, за да държи РА под контрол. Ето къде идва комбинираната терапия.

Когато сте диагностицирани с РА, Вашият лекар може да Ви започне с модифициращо заболяването антиревматично лекарство (DMARD), наречено метотрексат. Това е лекарството, което лекарите предписват първо за повечето хора с РА, защото действа толкова добре.

Освен метотрексат, често срещаните DMARD включват хидроксихлорохин (Plaquenil), лефлуномид (Arava) и сулфасалазин (Azulfidine).

Ако метотрексатът не подобри симптомите Ви, може да е време да добавите едно или повече други лекарства към сместа.

Няколко други лекарства лекуват РА и те действат по различни начини. Комбинирането на тези лекарства може да е по-вероятно да облекчи симптомите ви и да ви доведе до ремисия, отколкото едно лекарство самостоятелно.

Лекарства за комбинирана терапия

В допълнение към DMARD, основните видове лекарства за RA, които могат да се комбинират по различни начини, са:

Биологични препарати. Тези лекарства са по-нов тип DMARD. Те са произведена версия на естествени протеини, които ограничават възпалението.

Този по-нов клас DMARDs включва абатацепт (Orencia), адалимумаб (Humira), анакинра (Kineret), барицитиниб (Olumiant), certolizumab (Cimzia), етанерцепт (Enbrel), голимумаб (Simponi), инфликсимаб (Remicade) (Rituximab) , сарилумаб (Kevzara), тоцилизумаб (Actemra) и тофацитиниб (Xeljanz).

Нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС). Тези лекарства, като ибупрофен и напроксен, намаляват болката и възпалението.

Кортикостероиди или стероиди. Те ограничават реакцията на имунната система, за да намалят възпалението в тялото ви.

Кои лекарства се използват в комбинация?

Комбинацията от лекарства, предписани от Вашия лекар, зависи от това колко дълго сте имали RA и колко тежки са симптомите Ви.

Някои често срещани комбинации от лекарства за РА са:

Двойна терапия. Това https://preglednaprodukta.top/vega-slim/ лечение комбинира метотрексат с друг DMARD, като азатиоприн (Azasan), циклоспорин, хидроксихлорохин, лефлуномид или сулфасалазин. Метотрексат плюс лефлуномид или метотрексат плюс сулфасалазин изглежда са най-ефективните комбинации от две лекарства от конвенционалните DMARDs. Друга версия на това лечение комбинира две или повече биологични лекарства.

DMARD плюс биологично лекарство. Тази комбинирана терапия добавя биологично лекарство към метотрексат. "Биологичен" DMARD обикновено са най-ефективни, когато се комбинират с a "небиологичен" DMARD, като метотрексат.

Тройна терапия. Ако две лекарства не облекчат симптомите ви, можете да преминете към тройна терапия с три лекарства.

X